14 napos elállási jog!

Webáruház tulajdonosoknak, 2011. 06. 28.

Az Európai Parlament által megszavazott javaslat alapján új, egységesített törvényekkel kívánják az internetes kereskedelmet szabályozni. A korábbi 8 munkanapos elállási jogot 14 napos elállási jog fogja felváltani, így a vásárlónak több idő fog rendelkezésére állni a termék visszaküldésére.

A szabályozás egységesen érvényes lesz az unión belüli kereskedők részére amennyiben az Európai Tanács is jóváhagyja. A jóváhagyást követően 2 év áll rendelkezésére a tagállamoknak a saját jogszabályaikba történő átültetésre.

További fontos változás lesz, hogy a kereskedőnek biztosítania kell normál díjas telefonos elérhetőséget a vásárló részére, illetve egyértelművé teszik, hogy a termék teljes (szállítási díjjal együtt) vételárát vissza kell juttatnia a kereskedőnek. Utóbbi szempontot jelenleg is figyelembe veszik ellenőrizések alkalmával, de úgy tűnik ezen pont is egyértelmű lesz az új szabályozásban.

Cimkék:webáruház törvény, elállási jog

A bejegyzés eddigi hozzászólásai:

Kovács Kata
2018.11.05. 10:31
Jó napot!, elállásos kérdés: Ha a vevő vásárol 2 db terméket, és így eléri azt az összeghatárt mely ingyenes szállítást biztosít, ám később az egyik terméktől eláll és visszaküldi, akkor mennyit kell visszautaljak? A visszaküldött termék teljes árát, vagy levonva belőlle a szállítási költséget, hiszen a másik termékre a vásárlás megtörtént, viszont annak ára így nem érte el az ingyenes szállítás összeghatárát?
Ádám
2014.10.08. 07:39
Azt hiszem az elállási jog csak a fogyasztókra érvényes, tehát vállalkozásokra nem. Meg tudja ezt valaki erősíteni? Hazánk egyik legnagyobb webáruházában ez így van.

Egyébként a szállítási díj visszafizetése meg a legnagyobb szemétség egy áruház felé, amit megint csak a nagyok diktáltak. Nekik nem gond a szállítási díj a napi száz csomagjuknál.
Én meg szeretném hogy esetleg ha a városszéli nagyáruház szórólapjában kinézek valamit, odamegyek, megnézem, de nem tetszik, ezért kérhetném a buszjegyem árát, meg a kiesett időm megtérítését.

Kereszturi Norbert
2014.01.08. 09:46
Segítséget szeretnék kérni, kérem írják meg, mely Kormányrendeletben találhatóak meg a változások? Köszönöm.
2013.07.03. 15:05
Nincs jelenleg információnk róla. Amint tudomásunkra jut ezzel kapcsolatos információ, jelezni fogjuk egy új bejegyzésben, hírlevélben.

* a torvenyeswebaruhaz.com oldalon található információk, kérdésekre adott válaszok tájékoztató jellegűek. Hivatalos állásfoglalásért, felelősség vállalásért kérje ki jogi képviselője tanácsát, útmutatását.
2013.06.28. 07:20
Üdv!
Érdeklődnék, hogy a 14 napos elállási jogról szóló jogszabály változás várhatóan mikortól lép életbe?
2013.06.10. 13:55
Kedves Ágnes!

A vevőt kizárólag a termék eladóhoz történő visszajuttatásának a díja terheli.
Tehát a termék árán felül a kiszállítás díja is visszatérítendő.

* a torvenyeswebaruhaz.com oldalon található információk, kérdésekre adott válaszok tájékoztató jellegűek. Hivatalos állásfoglalásért, felelősség vállalásért kérje ki jogi képviselője tanácsát, útmutatását.
2013.06.07. 15:11
A vevő visszaküldött részemre egy csomagot, amelyet postán küldtem el részére. A postaköltséget én előre kifizettem a postán és beállítottam a számlába. A vevő részére vissza kell adnom a termék odafelé utaztatásának költségét? Vagy csak a visszaküldés díja terheli?
Zsófi
2012.10.09. 23:04
Nekem gyakorlati kérdésem lenne. Mit csinálhat az eladó, ha visszakapott egy terméket, amiről már leszedték a gyári címkét? Vissza"buherálhatja" és eladhatja eredeti áron? Egyébként felháborító z az egész elállási jog sztem. Miért kell a szállítási költséget bebuknom, ha a kedves vevő úri szeszélye úgy diktálja, hogy mégsem akar vásárolni?!
2012.07.24. 09:08
Gergő:

Én úgy gondolom ilyen esetben érvényesül az, hogy a termék jellegéből adódóan ha már használta nem élhet az elállási jogával.
Gergő
2012.07.20. 11:58
Mi a helyzet abban az esetben, ha a terméken egyértelműen látszik, hogy használt, kopott? Pl. egy vágókorong-nak a 10%-át már elhasználták... Akkor is vissza kell venni?

Köszönöm
2012.06.19. 16:29
Egyetértek Csabával, csak át kell írni, de ahogy Erzsébet is írta, vannak hátulütői:

\"Kezdődik az F1 erre valaki rendel egy 42\" plazma TV. Vége az F1 -nek, vásárló visszaküldi indoklás nélkül. Tudatosan csak az említett műsor megtekintésére rendelte a terméket, tudva hogy úgyis visszaküldi, a webáruház meg köteles visszavenni. Bizonyítható szándékos károkozás? Sajnos nem. Tehát megteheti a felhasználó, hogy tudatosan kárt okoz egy cégnek. Ezáltal a cégnek lesz egy használt plazmatévéje, és még a szállítási költséget is bukja? Szerintem mégsem annyira jó ez a törvény...\"
2012.05.08. 14:03
Vivien:

Jellemzően súly és értékhatár alapján szokták megállapítani a termékek szállítási díját a webáruházak. Az ismertetett esettel kapcsolatosan javaslom keresd fel a területileg illetékes fogyasztóvédelmi irodát. Ha egyértelműen a számlán is darabszám alapján szerepel a szállítási díj, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy igen, helyes eljárás lehet a szállítási díj ebben a formában történő visszatérítése.

Nem vonhatod le a károdat, a vevőt csak a visszaszállítás díja terhelheti más nem.
Vivien
2012.04.21. 23:35
Tisztelt Admin!

Lenne egy kérdésem az elállási joggal kapcsolatban, melyre nem találok sehol választ. Ha a vásárlóm elállási joggal szeretne élni, az eredeti szállítási költséget is vissza kell térítenem. Ezt alapvetően értem. De mi a teendő abban az esetben ha több terméket rendelt és csak egy (vagy néhány) terméket szeretne visszaküldeni, a szállítási költség pedig rendelési érték arányosan lett ki számolva? Akkor mi az a szállítási költség amit vissza kell küldenem? Például ha 5db termékre 1000Ft-ot fizetett szállítási díjnak, és 1et küld vissza, és a másik 4re 600Ft lenne a szállítási díj kalkulációja, 400 Ft-ot kell visszakapjon? Továbbá mi történik ha a rendelés összege miatt ingyenes szállítást kapott, de visszaküld néhány terméket, így a valóban megvett termékek összegére már nem járna ingyenes szállítás. Ez esetben levonhatom a káromat? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!
2012.02.20. 20:09
Üdv!

Valaha találtam egy beszkennelt fogyasztóvédelmi ellenőrzési lapot az oldaon. Szeretném letölteni, de nem találom. Már a szemem kifolyik... :-S

Segítség!

Köszi!!!
2012.02.12. 10:34
Köszönöm, végre valami jó hír!
2012.01.31. 18:07
Kedves János!

Nem kell vissza venni. Vannak kivételes termékkörök, melyek esetén a jellegükből adódón nem élhet a vásárló az elállási joggal.

Részletek:
http://www.nfh.hu/hasznos/internetes/elallasi_hianya.html
Nemes János
2012.01.21. 18:49
Akkor is vissza kell vennem a terméket, ha élelmiszert árulok (pl. vákuumcsomagolt kávét) és felbontja a vásárló? Természetesen arra az esetre gondolok, ha semmilyen minőségi kifogás nincs.
2012.01.20. 18:05
Kedves Márta,

rövidesen egy bejegyzésben összefoglaljuk a várható törvény módosításokat

Szabolcs,

szerintünk igen, ha az "3. § (1) A termék egységárát, ha az nem egyezik meg a termék eladási árával,"

Szintén a 3.§-ban olvasható:

"(2) Nem kell feltüntetni az egységárat
a) az 50 g, 50 ml vagy 5 cm alatti csomagolási egységű vagy méretű,
b) az automatából értékesített,
c) az egy csomagban lévő, készletben értékesített,
d) a különleges díszcsomagolású,
e) az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben meghatározott élelmiszer esetén az ételek készítéséhez egy csomagba összeállított"

Forrás: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900004.NFG
Kovács Márta
2011.12.21. 16:23
Ez a doksi az oldalon elég régi: http://torvenyeswebaruhaz.com/img/torvenyeswebaruhaz/webaruhaz_torveny_2010_aprilis.pdf

Lehet tudni mi avult el benne? Változott a szabályozás?
Pl. nyitáshoz rendelkezni kell-e kereskedelmi végzettséggel?
Szabolcs
2011.12.13. 13:33
Kérdés: a 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet értelmezhető-e úgy, hogy a webáruházban is fel kell tüntetni a termék egységárát amennyiben az nem 1 kg vagy 1 liter, hanem csak töredéke annak?
Piros István
2011.11.10. 20:19
„Sajnos” mi olyan termékeket forgalmazunk melyekből igen nagy a választék, pl. tapéta, parketta, stb. Átlagosan 40-60 szín van egy mintakönyvben 60-70 könyvel dolgozunk jelenleg. Ha a megrendelő eláll vásárlási szándékától, akkor nekem mondjuk lesz 10 tekercs tapéta amit soha sem tudok értékesíteni /nem egyező gyártási számból adódó színeltérés/. Vagy kirakhatok egy 8000 forintos tapétát 800 forintért az üzletben hátha valakinek pont olyan kell?
Ha jól tudom a vevő nem köteles bontatlan gyári csomagban visszaküldeni a terméket. Ez esetben a kibontott tapétát máris kidobhatom, / jelentkezzen az a zseni aki ezt a törvényt kitalálta és hajlandó lenne mondjuk egy 20-30 ezer forintos tapétát kibontva is megvenni!/, Amúgy az üzletben még hibás tapéta esetén sem kell kicserélnem 3 tekercs kibontott tapétánál többet /fogyasztóvédelem szerint sem!!!/ Ha interneten rendelte akkor miért kellene nekem elfogadni a kibontott tapétákat.
Miért kell nekem már megint ügyvédhez mennem és kiskapukra vadászni, 30 oldalas szerződés írni, azért hogy megvédjem az érdekeimet?
Én csak jó minőségű terméket szeretnék árulni a vevőimnek jó áron /nekem és a vevőnek is JÓ áron/
Kezdek belefáradni az egész internetes, kereskedős vállalkozósdiba de nagyon, 10 éve csinálom az üzletemben soha egyetlen vitás ügy nem volt, amit ne tudtam volna rendezni az ügyfelekkel.
Többször volt nálam a fogyasztóvédelem soha semmibe nem tudott belekötni. /ez így nem teljesen igaz maradjunk annyiban, hogy semmi lényegesbe nem /
Ráadásul semmilyen hivatalos fórumon nem tudnak /AKARNAK/ állást foglalni amennyiben felkeressük őket. Van olyan fogyasztóvédelmi állásfoglalásom 2004-ből amikor 2 hónapon belül 3 féle állásfoglalást kaptam ugyanarra a kérdésre.
Nem tudom próbáltatok e már a Kereskedelmi és iparkamarához fordulni bármilyen kérdéssel? Én igen. SEMMIBEN Nem tudnak segíteni. Egy kész vicc az egész.
Ez ki szerint jó Így? /A kérdés költői volt./

bocsánat a hosszú hozzászólásért :)
Zsolt
2011.08.19. 11:37
A Plazmatévés se rossz, de mondok egy sokkal jobbat. Fotósok. Valakinek kell egy fotózósra egy speciális objektív, de nem szeretné megvenni, akkor van arra lehetősége, hogy kb. 4-5000 Ft -os napi áron béreljen egyet. DE! Ezzel a visszaküldős mókával közel 3 hétre szert tesz az objektívre, úgy, hogy neki kb 2000 Ft-jába került a dolog 80.000 helyett. Az objektívért a kauciót úgyis le kellet volna tennie, nem zavarja, hogy benne áll a pénze a vásárlásba.
2011.08.18. 11:59
Kedves Andrea,

még nem!
Kaszáné Szabó Andrea
2011.08.15. 13:49
Ezek a törvényi változások már élnek?
Tóth Erzsébet
2011.08.04. 11:02
Igen, sajnos mi is pont most estünk bele egy fogyvédes ellenőrzésbe. A 8 napos elállási jogos dolgot tesztelték. Csak annyi fájt az egészben hogy olyan terméket kértek mely nagyon original volt. Nagyon fel kellett bontani és a garlevelet nagyon lepecsételni. Kisebb problémánk volt, hogy a szállítási díjat józan ésszel átgondolva a rendelés menetét nemigen szerettük volna visszaadni. Nem tudtunk az az irányú szabályozásról miszerint sajnos az is visszajár. Abból indultunk ki, hogy bizony nekünk is keményen pénzbe kerül a mai benzinárak mellett meg pláne a kiszállítás, parkolás stb... Amennyiben a kedves vásárló szeretne megvásárolni valamit és ő elmegy érte akkor is költsége. Benzin, idő, de legjobb esetben ugye a BKV bérlet arra az időre eső része. Ezért is nem értem mi alapon jár vissza a szállítás költsége. Amit nehezményeztem, hogy miért kerül a cégemnek egy fogyvédes ellenőrzés komoly pénzébe? Értem ezalatt a kiszállítást, előtte a termék beszerzését, az összeg visszautalásának költsége, garancialevél pótlás költsége, + hogy ezáltal lesz egy bontott ezáltal érték csökkent termékem, ami valszeg rajtam fog maradni.
Példa:
Kezdődik az F1 erre valaki rendel egy 42" plazma TV. Vége az F1 -nek, vásárló visszaküldi indoklás nélkül. Tudatosan csak az említett műsor megtekintésére rendelte a terméket, tudva hogy úgyis visszaküldi, a webáruház meg köteles visszavenni. Bizonyítható szándékos károkozás? Sajnos nem. Tehát megteheti a felhasználó, hogy tudatosan kárt okoz egy cégnek. Ezáltal a cégnek lesz egy használt plazmatévéje, és még a szállítási költséget is bukja? Szerintem mégsem annyira jó ez a törvény...
2011.08.02. 21:55
Köszönöm a hasznos információt. Erről, még máshol nem hallottam, olvastam.
2011.06.29. 21:32
Akkor nekünk csak a 8 munkanapost kell átírni. A Szállítási költséget eddig is visszatérítettük. Szerintem nem jelentős változás, teljesen min 1 8 vagy 14 nap.

Hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.