A törvényes webáruház e-book frissített, második kiadása letölthető!

Webáruház tulajdonosoknak, 2010. 04. 21.

Az e-book első kiadásának nagy sikerére való tekintettel elkészítettük a kibővített, újabb szabályokkal és tájékoztatókkal ellátott kiadványunkat.

Az e-book továbbra is tartalmazza azt az útmutatót, melynek segítségével iránymutatást ad a meglévő, és leendő webáruház tulajdonosok számára a törvényben előírt szabályok betartásához.

Továbbra is szívesen fogadjuk az észrevételeket, tapasztalatokat.

Az aktuális kiadás eléréséhez kattintson ide.

Cimkék:törvényes webáruház

A bejegyzés eddigi hozzászólásai:

2012.05.08. 13:59
Poker:

Ezzel kapcsolatosan sajnos nem tudunk érdemi információkkal szolgálni.
2012.04.13. 13:11
Tudna valaki segíteni abban, hogy pontosan mikor lép életbe, illetve milyen hatással lesz az új Magyar póker törvény jogilag a Magyar póker játékosokra?
2012.01.20. 18:00
Kedves Beni,

az alábbi oldalon találhatóak hasznos információk:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_fogyasztovedelem&id=5

Heni,

igen, van bejelentési kötelezettség.
Idézet e törvényes webáruház e-book-ból:

"A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2009 júniusában
módosított és 2009. október 1-jétől hatályos 3. § (1) bekezdése szerint köteles a webáruház tulajdonos kereskedelmi tevékenységét bejelenteni a székhelye szerinti jegyzőnél (Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél). A bejelentés illetékköteles!"

Az átvétel történhet a cégnél de egy konkrét válaszhoz részletes információkra lenne szükség. Természetesen a vásárlót minél részletesebben tájékoztatni kell az átvétel módjáról és egyéb információkról.

Artcopy,

sajnos ebben nem tudunk segíteni, nincsenek erre vonatkozó információink.

1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról az alábbi címen érhető el:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900076.TV
2012.01.08. 20:11
Szeretnék egy ebook-okat forgalmazó webshopot nyitni. Milyen szerzői jogi feltételei vannak a forgalmazásnak? Úgy rémlik, hogy a szerző halálát követő 70 éven túl a művek szabadon terjeszthetők. Igaz ez?
Fontos lenne tudnom!
2011.10.26. 15:12
Sziasztok!

Valaki tudna abban segíteni, hogy ha cégünk weben értékesít más oldalon keresztül akkor az átvétel történhet-e magánál a cégnél vagy az nem törvényes, de ha igen akkor kell-e valamilyen tájékoztatót adnunk a vevőnek ilyen esetben?Magát az eljárást nem tudom ilyenkor.
Bejelentési kötelezettséggel is jár a webes értékesítés egy cégnek?

Köszönöm
beni
2011.10.12. 20:32
Érdeklődni szeretnék, hogy egyedi, használt termékek árusítása esetén (pl. kerámia,porcelán tárgyak, retró lakberendezési tárgyak,stb...)esetén mi a helyzet a garancia adással vagy jótállással?
2011.07.12. 14:19
Kedves Gabnet,

az utánfutó üzembe helyezését kifejezetten a megrendelő kérésére végeznék el, úgy gondolom ez egyedi megrendelésnek minősül, hiszen kifejezetten az Ö kérésére történik. Ebben az esetben pedig nem élhet elállási joggal a megrendelő. Javasoljuk, hogy kérje ki jogi képviselője szakmai tanácsát, álláspontját.

Fontos, hogy jelenlegi szabályozás szerint az elállási jog 8 munkanapos, nem 14!
gabnet
2011.07.08. 15:26
Kedves Admin!
Óriási a problémám. Egy utánfutó webáruházat szeretnék indítani, ahol opciós lehetőség az üzembehelyezési szolgáltatásunk. DE! Mi van akkor, ha a 14 napos elállási szándékát érvényesíti amikor már a jármű az ő nevére üzembe van helyezve...? Ugye, jól tudom, olyat nem íratathatok alá vele hogy lemond a termék elállási szándékról ha üzembe helyezem...vagy mégis?
Köszönöm a választ...amúgy nagyon profi az oldal!!
Gratulálok!
Éva
2011.01.26. 17:19
Admin!
Két fontos kérdésre szeretnék választ kapni:
1. A webáruházunk vásárlóival fogadtassuk el az Általános szerződési és felhasználási feltételeinket vásárlás előtt? Ez nem szokott gyakorlat lenne a webáruházaknál.
2. Bizonytalan vagyok abban, hogy a vásárlók vagy az online tanácsadást igénybe vevők automatikusan felkerülhetnek-e a hírlevél adatbázisunkba, törvényesen küldhetünk számukra ajánlatokat? A biztonság kedvéért feltüntessük ezt az Általános szerződési feltételekbe?
Félünk, hogy ha opcionális a feliratkozás, akkor kikattintják a vásárlók vagy kérdezők, és elveszítjük őket.
Köszönettel.
Andrea
2011.01.17. 16:08
Nagyon hasznos dolgokat foglaltatok össze itt, köszönet érte.
De lenne egy kérdésem. A 8 napos elállás vonatkozik e használt ruházatra is? Tudniillik használt ruhákat szeretnék árulni webáruházban.
Nagy Éva
2010.11.16. 15:02
Hamarosan megnyílik a webshopunk.
Most szembesültem azzal, hogy mivel dobozokban küldjük ki a termékeket, körny.védi termékdíjat kell fizetnünk.
Erről van akinek gyakorlati infója? Ne a linket az oldalról, nekem a szakszöveg nem fekszik.. Lépésenként mit kell tenn, hova kell és mit beküldeni? GLN számot kell először szerezni, vagy hivatalhoz kell fordulni.. Vki?
2010.11.03. 15:36
Életmentő ez a weboldal! Köszönet az üzemeltetőknek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha csak letölthető dokumentumokat szeretnék árusítani, akkor szükséges -e kereskedelmi végzettséggel rendelkeznem?
2010.10.25. 20:36
Kedves Éva!

Igen, megbüntethetik.
Igen, fel kell.
A törvény szerint a kezdetét meg kell feltétlen adni, továbbá vagy a záró dátumot, vagy pedig azt, hogy a készlet erejéig.

Mi a legegyszerűbb megoldás?
Meg kell tenni mindent, hogy megfeleljenek az előírásoknak.
Éva
2010.10.22. 11:45
Termékfotó nélkül nem forgalmazható termék a webáruházban? Sajnos nekünk idő kell, míg valamennyi termékre beszerezzük a fotókat. Megbüntethetnek?
Akciós ár feltüntetése esetén fel kell tüntetni az eredeti árat is?
Az akció időtartamát sem tudjuk megjelölni, mert a nagyker az akciót a készlet erejéig biztosítja. Ezt feltüntessük előre a szerződési feltételeinkben? Elegendő ez, vagy mi a legegyszerűbb megoldás? Köszönettel.
2010.10.12. 12:02
Kedves Root!

Sajnos számos "miért kell" kérdésre csak az a válasz, hogy a törvényben ezt rögzítették. Ez ellen tenni nem tudunk, csak úgy ha nagyon széles körben utána járunk kötelezettségeinknek, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfeleljünk. (legalábbis próbáljunk)

"ekkora a webáruház látogatottsága köteles-e a webáruház az NFH-nak válaszolni"

Egyre több visszajelzésből említik nekünk is ezt a kérdést (volt már példa arra is, hogy az eladások száma után érdeklődtek).
Jogos-e a kérdés azt nem tudjuk. Eleve mit tekintenek hivatalosan elfogadott látogató mérésnek? Számos kérdéskört vet fel ez is..
Ha esetleg a dolog pozitív (ha van ilyen) oldalát nézzük akkor lehet azért kérnek ilyen információt hogy egy esetleges bírság kiszabásánál figyelembe vegyék, ezzel is mérsékelve a büntetési összeget. Ha visszaolvasol volt már példa arra is, hogy hosszú idők óta az ellenőrök voltak talán a 2. vásárók az adott webáruházban..

"Arra van megkötés, hogy azt a szót, hogy mi a szerződéskötés nyelve milyen nyelven kell kiírni?"

Minden bizonnyal a szerződés nyelvén kell ezt is megjeleníteni.

Kérdés részünkről:

A leírtak alapján egy ellenőrzésen esett át az áruházad. Megosztanál velünk további információkat a leírtakon felül? (várható büntetés mértéke, személyes találkozás volt-e már a hivatallal, milyen volt a hozzáállásuk, átvették-e a megrendelt terméket stb..)
2010.10.12. 12:02
Ufooka!

Nem élhet vele, mivel egyedileg az általa megadott darabszámban (esetleg egyedi szöveggel, betűtípussal) legyártott termékekről van szó.
2010.10.12. 00:20
Még egy kérdés:

Arra az intim kérdésre, hogy mekkora a webáruház látogatottsága köteles-e a webáruház az NFH-nak válaszolni? Lehet-e hivatkozni arra, hogy ez üzleti titoknak minősülő információ? Ha nem nyilatkozik a webáruház, akkor hasukra ütnek és behatárolják maguk az áruház piaci pozícióját és az alapján büntetnek?
2010.10.12. 00:17
Úgy látom szeptemberre megint elfogyott az NFH pénze és, hogy alamizsnához jussanak, elkezdtek büntetgetni ahelyett, hogy olyan problémákkal foglalkoznának, aminek valami haszna is van... mert annak semmi értelme nincs, hogy oda van-e írva vagy nincs a cégbíróság neve, mikor egyértelmű és mindenki számára hozzáférhető a kódolás (másrészt nem hiszem, hogy ez egy vásárlót is érdekelne), talán nem gondolja a teljesen magyar nyelvű webáruházról senki, hogy nem magyar nyelvű a szerződéskötés.

Tényleg csak ennyi probléma van kereskedelemben, hogy ilyesmivel érnek rá foglalkozni, vagy ehhez ki sem kell menni ellenőrizni csak gyártani a sablonpapírt és jó eséllyel be lehet szerezni pár tízezer forintot?

Miért szükséges feltüntetni a céget nyilvántartó cégbíróság megnevezését (azon kívül, hogy a törvényben ez van és ezért is lehet büntetni, ha nincs kiírva)? Az átlag vásárló azon kívül, hogy ez alapján keresni tud a cégre, nem igen megy sokra vele, ha meg tudja, hogy mi micsoda benne, akkor azt is tudja, hogy melyik rész mit jelent:

https://occsz.e-cegjegyzek.hu/info/page/adm/adm_Help_ReadHelpFile?adm_file=hu/IMOnline/Utmutatok/Cegjegyzekszam.html

Arra van megkötés, hogy azt a szót, hogy mi a szerződéskötés nyelve milyen nyelven kell kiírni? Mert ha nincs, akkor biztos nem magyarul írom majd ki, hogy magyar, hanem mondjuk ógörögül...
ufooka
2010.09.23. 20:24
Sziasztok!

Cégünk ballagóknak készít tarisznyákat, szalagokat. Vannak az oldalon általános évszámmal ellátott darabok, melyek nem egyediek, viszont minden esetben a megrendelő kérésére, megadott darabszámban készítjük el őket. Ilyenkor vásárló élhet az elállás jogával? A törvényben az áll: "olyan termék értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó", és mi a megrendelő kifejezett kérésére állítjuk elő a nem személyreszabott termékeket is!

Köszönettel:
ufooka
Tamara
2010.08.18. 12:41
Sziasztok,

azt szeretném megkérdezni, hogy egy webáruház üzemeltetéséhez szükséges -e valamilyen kereskedelmi végzettség? Ahogyan az egyébként az "offline" boltok működtetésénél kell...
2010.07.09. 12:20
Erbeton:

Véleményünk szerint nem érdemes. Ha megfelelőek az információink a fellebbezés illetékköteles, továbbá úgyis az fogja majd elbírálni aki az előző határozatot hozta....

Lippainé:

Sajnos ezek mind megjelenítendő információk. Területileg hova tartozó hivatal ellenőrzött?
Lippainé
2010.07.07. 18:51
Sziasztok!

NFH-s ellenőrzés, 35.000-es bírság, a következőkért:

Nem szerepel az oldalon az egyéni vállakozó nyílvántartási száma. (azt se tudtuk hírtelen mi az, mert sehol soha senki nem kérte. Egyébként vállalkozói igazolványban megtalálahtó :-) )

Nem szerepel az oldalon a körzetközponi jegyző (okmányiroda) megnevezése.

A fentieket továbbra sem értjük, hogy minek szükségesek.

Továbbá hiányosnak vélték az elállás jogának feltüntetését mert nem szerepel benne, hogy : fogyasztó írásban történő elállása esetén elegendő, ha nyilatkozatát az elállási határidőn belül elküldi.

Továbbá hiányolták a várható kiszállítási idő feltüntetését, ugyanis a gyakorlat szerint azt Mi az adott rendelésben lévő termékek függvényében, a visszaigazoló emailben jeleztük konkrétan. Ezt a gyakorlatunkat oldalunkon feltüntettük, de az nem jó, mert nem a szerződéskötés előtt tájékoztatjuk a fogyasztót. Mostmár az szerepel az oldalunkon, hogy kevesebb mint 10 munkanap. Gondolom ez így már jó és több információt tartalmaz....

2010.07.05. 14:28
Admin!
Megérkezett a határozat:
25 000 lett a vége. Gondolom a csekély árbevévetelemet vették figyelembe. Valószínű, hogy nem tanácsolod a fellebbezést.
Előbbiekben már írtam, nem a segítés a cél, hanem a pénzbeszedés, mióta érdekeltek az ellenőrök benne.
2010.07.01. 17:12
Sziasztok!

A letölthető ÁSZF-fel kapcsolatban lenne két kérdésem:
1.) melyik joxabály írja ezt elő?
2.) letölthetőnek minősül-e, ha a böngészőből letölthető és ha nem, miért nem? Azért kérdezem, mert ha nekiállok PDF-et gyártani, akkor két példányban fog létezni és így kódolva van benne a későbbi eltérés a verziók között.

A site egyébként szuper, gratulálok hozzá és igyekszem magam is hozzátenni, bár ezt remélem nem fogyasztóvédelmi ellenőrzési tapasztalatok formájában tehetem majd meg. :-)
2010.06.06. 10:42
Admin!

Jelenleg folyik az eljárás ez miatt ellenem.
Sajnos az ismerősőket körbe kérdezve, nem jók a tapasztalatok. Szinte csak a pénzbehajtás a lényeg. Ha minden magyarázkodást elfogadnak, meg lehet úszni 50 000-ből.
2010.06.04. 23:30
Erbeton!

Nyugodtan írd ki, nem fog senki élni az elállási joggal egy ilyen terméknél. Nem hisszük ha már beásták, vagy bebetonozták kiszednék.

Eleve ebben a témakörben a vissza szállítás is külön tortúra lenne a vásárlónak.

Ha pedig a terméket személyesen veszi át a telephelyen, vagy üzletben, akkor nem élhet az elállási joggal a vásárló. (hiába adta le a rendelést a webáruházban)
2010.06.04. 23:23
Sideburn:

Nem élhet elállási joggal a vásárló letölthető tartalom esetén.

Indok:

Online letöltés esetén a szerződés tárgya egy immateriális formában létező adathalmaz, valamint ehhez az adathalmazhoz való hozzáférés biztosítása. A rendelet immateriális szerzői javak vonatkozásában nem rendelkezik külön az elállási jogról, de ilyen esetekben az eladó jogszerűen hivatkozhat kizárási okként analógiával a szerzői művek csomagolásának felbontására azzal, hogy ebben az esetben a csomagolás felbontásának a szoftver fogyasztó számítógépére történő letöltését tekinthetjük. Tehát, ha a szoftvert már letöltöttük számítógépünkre, elállási jogunkat ezután már nem gyakorolhatjuk.

Forrás: http://www.nfh.hu/portal/hasznos/internetes/elallasi_hianya.html
2010.06.04. 23:16
Rocky!
Publikáltuk az adatkezelési azonosítóval kapcsolatos állásfoglalást:
http://torvenyeswebaruhaz.com/blog/adatkezelesi_azonosito_weboldal_webaruhaz_tulajdonosoknak.html
Sideburn
2010.06.03. 13:56
Nagyon jó a könyv, viszont csak és kizárólag a fizikai termékeket forgalmazó áruházakkal foglalkozik.

Mi a helyzet akkor, hogy ha egy cég csak és kizárólag letölthető termékeket forgalmaz?

Ilyen termékek esetén joggal merülhet fel az igény, hogy a cég ne csak hazánkban hanem külföldön is megpróbálja forgalmazni a termékeit. Mi a teendő akkor, ha egy cég olyan letölthető termékeket szeretne forgalmazni amire szerinte nem nagyon van igény Magyarországon ezért csak külföldön szeretne értékesíteni? Ebben az esetben is köteles magyar nyelven elkészíteni a termékleírást, vásárlási útmutatót stb...
2010.06.02. 15:58
"molnár zsolt"-nak: nyisd csak meg az áruházat nyugodtan, aztán majd a hatósági eljárás során közlik a hibáidat. Ez min 50 000. Abban semmi buli ha előre szólnak. Tudomásul kell venni ők is dolgoznak és prémiumot is szertnének.
molnár zsolt
2010.06.02. 11:04
van egy webáruházam, mindent a törvényesség maximumán végzünk, új reklámkampányunk kreatívjait elküldtük véleményezésre/jóváhagyásra a fogyasztóvédelmiseknek emailben, semmilyen reakció nem jött, ez normális? szörnyű ez az ország
2010.06.02. 10:57
Működtettem egy webáruházat, ami ellen fogyasztóvédelmi eljárás indult, mert szerepelt az a mondat, hogy \"használatba vétel után megszűnik az elállási jog\".
Le tudná nekem valaki gyakorlatra fordítani, hogy egy kerítés oszlop, kerítés fedkő, lábazatburkoló esetében mit jelent a használatba vétel, ill. köteles vagyok-e használatba vétel után visszavásárolni.
2010.05.31. 21:55
1. A témakör bizonytalansága miatt nehéz lenne olyan jogi személyt találni aki nevét adja egy ilyen kiadványhoz.
2. http://torvenyeswebaruhaz.com/blog/vasarloi_tapasztalatok_velemenyek_a_webaruhazakbol_torteno_vasarlasokrol_elallasi_jog_gyakorlasarol.html#hozzaszolasok itt többször szóba került választ itt találod.
3. Teljesen jogos, és ésszerű felvetés. Biztos vagyok benne, hogy a webáruház tulajdonosok élnének egy ilyen lehetőséggel. Nem mindig azt a hozzáállást kellene erőltetni, hogy “tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat”... átverik a vásárlókat stb... persze továbbra is vannak azok a webáruház tulajdonosok akik nem foglalkoznak az egész témakörrel és még az alapvetőbb információk közlését sem végzik el.
2010.05.31. 20:47
Mindig találok valami újat az ilyen leírásokban...

3 észrevételem van:

i) írja valaki dr. alá ezt a letölthető leírást mellékelve a kamarai azonosító számát, hogy némi hitele legyen, mert azt az egy mondatot, hogy nem hiteles, nem biztos, hogy mindenki megtalálja, ha felületesen olvassa.

ii) mi alapján? "A kiküldött csomagnak minden esetben tartalmaznia kell az elállás jogának
ismertetését, annak gyakorlásának menetét nyomtatott formában!" Ha valaki neten rendel, akkor nyilván van internet hozzáférése és el tudja olvasni elektronikusan is, ha akarja, egyébként meg minek gyártani fölöslegesen a papírszemetet?

iii) a hivataloknak kellene így összeszedni egy hiteles információkat tartalmazó forrást... Csak vannak ,fizetjük őket és egymásnak ellentmondó válaszokat adnia. Pl. szívesen kérném, hogy ellenőrizzenek szankciók nélkül, mielőtt elindítom a webáruházamat. Megtennék? Nem! Pedig egy ilyen szolgáltatás többet érne, mint az ész nélküli büntetés az egymásnak ellentmondó, attól függ honnan nézem jogszabályok alapján...
2010.05.27. 13:49
Megérkezett a hivatalos állásfoglalás az adatvédelmi nyilvántartási számmal kapcsolatosan, rövidesen publikálni fogjuk.
2010.04.22. 16:19
Jogos a kérdés, kérünk egy hivatalos állásfoglalást, és ha meglesz az eredménye közölni fogjuk.
Rocky
2010.04.21. 18:20
Mindenki nevében köszönöm az e-book frissített változatát. A két verzió közötti tartalmi változásokat átolvasva szeretnék hozzászólni az adatvédelmi nyilvántartási szám igénylése témájához.

A biztos szerint \"Az adásvételhez szükségszerűen nem kapcsolódó adatkezelést (pl. adatok tárolása reklámanyag továbbítása céljából), illetve az egyéb célú adatkezelést azonban az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni.”

A vásárló adatait sok webáruház (ahogy mi is) nem csak a vásárlás lebonyolítása, hanem a hírlevél kézbesítése céljából is tárolja. A hírlevél pedig szerintem reklámanyag. Szóval én az új e-book alapján azt a következtetést vontam le, hogy akinél van hírlevél feliratkozás, annak mégis kötelező a bejelentés. Mi a kedves blog társak véleménye?

Hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.