Adatkezelési azonosító weboldal, webáruház tulajdonosoknak?

Webáruház tulajdonosoknak, 2010. 06. 04.

Egyre több olvasónktól felmerült a kérdés, hogy kell-e rendelkeznie a weboldal, illetve webáruház tulajdonosoknak adatkezelési azonosítóval amennyiben hírlevél küldés formájában kommunikálnak ügyfeleikkel, érdeklődőikkel.

Az Adatvédelmi Biztos Irodája megkeresésünkre az alábbi állásfoglalást küldte:

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (továbbiakban: Avtv.) 28. §-a rendelkezik az adatvédelmi nyilvántartásról. E szerint a személyes adatokat kezelő adatkezelő köteles e tevékenysége megkezdése előtt az adatvédelmi biztosnak nyilvántartásba vétel végett bejelenteni az adatkezelés célját, az adatok fajtáját és kezelésük jogalapját, az érintettek körét, az adatok forrását, a továbbított adatok fajtáját, címzettjét és a továbbítás jogalapját, az egyes adatfajták törlési határidejét, az adatkezelő, valamint az adatfeldolgozó nevét és címét (székhelyét), a tényleges adatkezelés, illetve az adatfeldolgozás helyét és az adatfeldolgozónak az adatkezeléssel összefüggő tevékenységét. Az adatvédelmi nyilvántartás egy tájékoztató jellegű nyilvántartás, amely arra szolgál, hogy az érintettek ezen keresztül is tájékozódhassanak személyes adataik kezeléséről. A nyilvántartásba minden adatkezelő köteles adatkezelési tevékenységét bejelenteni, kivéve azokat az adatkezeléseket, amelyeket az Avtv. 30. §-a szabályoz.

Az Avtv. 30. §-ának a) pontja szerint nem kell bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba azt az adatkezelést, amely az adatkezelővel ügyfélkapcsolatban álló személyek adatait tartalmazza. Ügyfélkapcsolat címén azt az adatkezelést nem kell az adatvédelmi nyilvántartásba bejelenteni, amelyek esetében

  • az adatokat közvetlenül az érintettektől veszik fel,
  • az adatkezelés célja az érintett számára ismert,
  • a kezelendő adatok fajtája, az adatkezelés időtartama (adattörlés) előre meghatározott,
  • az adatokat csak az előre meghatározott céllal összefüggésben használják fel,
  • az adatok nem kerülnek ki az adatkezelő kezeléséből,
  • az érintetteket minderről megfelelően tájékoztatják.


Amennyiben a weboldal üzemeltetése során végzett adatkezelés megfelel a fent felsorolt, az ügyfélkapcsolat szempontjából releváns kritériumoknak, az adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba nem kell bejelenteni. Ha azonban az adatok az adatkezelő kezeléséből kikerülnek, vagy azokat az eredetitől eltérő célra is felhasználják, az adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni.

A bejelentést cégszerűen aláírva az adatvédelmi biztosnak címezve postai úton kell megküldeni. A bejelentést segíti a honlapunkról letölthető adatlap. A bejelentéshez egyéb okiratot csatolni nem kell, illetve költségvonzata sincs.
(http://www.naih.hu/bejelentkezes.html)

Tájékoztatom, hogy az adatkezelőnek a bejelentéstől függetlenül eleget kell tennie az Avtv. egyéb rendelkezéseinek. Az érintettet - egyértelműen és részletesen - tájékoztatni kell az adatgyűjtés megkezdése előtt az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat, valamint a jogorvoslati lehetőségekről. Az adatok biztonságát, illetve azt, hogy harmadik személyek azokhoz illetéktelenül ne férjenek hozzá, az adatkezelőnek kell biztosítania. Ennek keretében köteles megtenni azokat a technikai és szervezési intézkedéseket és kialakítani azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adatok védelméhez szükségesek.

Cimkék:Adatvédelmi Nyilvántartásba bejelentkezés

A bejegyzés eddigi hozzászólásai:

2016.05.21. 09:29
Sziasztok!
A shoprenter adatfeldolgozónak minősül? (ha az ő űrlapjukon gyűjtöm be a címet és tárolom a náluk bérelt webáruházrendszerben az adatbázist)
A hírlevélküldő szoftver szolgáltató szintúgy (és ha én most egyszerre 3-at próbálgatok, amelyek rendre külföldi szolgáltatók)?
Szintén adatfeldolgozó a LeadPages vagy az Unbounce, ha az optin oldalukon toborzok?
Üdv,
G. Zsolt
2014.09.29. 19:41
Kedves Ádám!

Én úgy tudom a születési dátum személyes adatnak minősül, így igen szükséges a bejelentés.

Lehet külön cég és igen ezt javasolt szerződésben is rögzíteni (illetve tájékoztatni a felhasználókat).

Célszerű felkeresni egy szakembert, hogy a konkrét részletek ismeretében szakszerű segítséget tudjon adni.

* a torvenyeswebaruhaz.com oldalon található információk, kérdésekre adott válaszok tájékoztató jellegűek. Hivatalos állásfoglalásért, felelősség vállalásért kérje ki jogi képviselője tanácsát, útmutatását.
Ádám
2014.09.23. 09:36
Kedves Zoltán! A nyilvántartási bejegyzést felmentő kritériumokról érdeklődnék, ha tudnál segíteni. Egy cégadatbázisként szolgáló mobilalkalmazásról van szó, amely honlappal is rendelkezik. Az adatokat közvetlenül a cégektől kapjuk, az ő beleegyezésükkel, amelyek aztán a honlapon és a mobilon elérhetővé válik a felhasználóknak. Ebben az esetben szükséges a bejelentés (a mobil alkalmazáson belül a letöltőktől születési adat kerül csak kérésre) Még 1 kérdés, hogy amennyiben szükséges, akkor az oldal üzemeltetője és az adatkezelő lehet két külön cég? Ekkor kell valamilyen megbízási szerződés? Amennyiben tud válaszolni, előre is köszönöm a segítségét!
2014.05.09. 12:54
Kedves Ádám!

"Online hírlevél szolgáltatás esetén (például értesítés árleszállításokról,
akciókról, új termékekrtől) a reklámcélú (direkt marketing) küldemények
küldésére vonatkozó szabályokat a gazdasági reklámtevékenység
alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (a
továbbiakban: Grt.) tartalmazza. Amennyiben a hírlevél szolgáltatás direkt
marketing célra is irányul, úgy e tevékenység nem esik az Infotv. 65. § (3)
bekezdés kivételi szabályainak hatálya alá és ebben az esetben
kérelmezni szükséges az adatkezelés nyilvántartásba vételét."

Forrás: http://www.naih.hu/files/nyilvantartas-GYIK-2013_02_13.pdf

* a torvenyeswebaruhaz.com oldalon található információk, kérdésekre adott válaszok tájékoztató jellegűek. Hivatalos állásfoglalásért, felelősség vállalásért kérje ki jogi képviselője tanácsát, útmutatását.
2014.05.09. 11:36
Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben az ügyfeleinknek küldenénk a szolgáltatással kapcsolatos hírlevelet, tehát nem SPAM vagy egyéb 3. fél szolgáltatását ajánló, hirdető levelet, akkor ehhez szükséges a nyilvántartásba vétel? Véleményem szerint nem (Avtv. 30. §).
Köszönöm!
2013.07.19. 12:45
Szia!

Én úgy gondolom valamilyen szinten mindenki ügyfél akinek az adatait kezeled.

Az alábbi címen elérhető gyakran ismételt kérdések dokumentumot javasoljuk megismerni:

http://www.naih.hu/files/nyilvantartas-GYIK-2013_02_13.pdf


* a torvenyeswebaruhaz.com oldalon található információk, kérdésekre adott válaszok tájékoztató jellegűek. Hivatalos állásfoglalásért, felelősség vállalásért kérje ki jogi képviselője tanácsát, útmutatását.
2013.07.16. 07:02
Sziasztok,

Ki minősül ügyfélnek? Jól gondolom, hogy a vásárló igen de egy hírlevél feliratkozó már nem?

Köszönöm!
2012.05.08. 13:57
Andrea:

A bejegyzésben módosítottuk a hivatkozást az oldalra, mely 2012 januárjában indult: http://www.naih.hu/bejelentkezes.html
Itt elérhető a kitöltési útmutató is.

További információkért javasoljuk Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő blogjának vonatkozó tartalmának megismerését: http://www.adatvedelmiszakerto.hu/2011/07/uj-adatvedelmi-torveny-adatvedelmi-nyilvantartas-lajstromszam/

Alfi:

Jelenleg nincs.
Alfi
2012.04.16. 22:29
Érdeklődnék, hogy egy webshop működtetéséhez szükséges-e OKJ vagy valamilyen egyetemi diploma megléte? Ha igen, melyik?

Előre is köszönöm!
Andrea
2012.04.11. 16:34
Tisztelt Admin!

Az adatvédelmi nyilvántartásba vétellel kapcsolatban, ha jól értelmezem akkor csak annak kell adatvédelmi nyilvántartásba vetetnie cégét aki hírleveleket és reklám anyagokat küld a nála regisztrálóknál?
Vagy mindenkinek aki internetes webáruházat üzemeltet, ugyan is a vásárló megadja a számlázási és szállítási címét telefonszámát stb. ez is adatgyűjtés, igaz két fél között történik és a vevő tudja miért adja meg az adatait az eladó pedig nem adja ki másnak. Vagy egész pontosan hogy is van ez? Hogyan tudom magam nyilvántartásba vetetni vagyis honnan tudom, hogy nyilvántartásba vettek ha nem kapok róla visszaigazolást?
Remélem van aki megválaszolja nekem.
Előre is köszönöm.
2012.01.20. 17:52
Kedves NN,

feltett kérdéseire mi nem fogunk tudni érdemi választ nyújtani, mivel nem vagyunk illetékesek a témában, de talán az alábbi oldalon található információk hasznosak lehetnek mindenki számára:

http://naih.hu/tajekoztato_az_adatvedelmi_nyilvantartasba_erkezet.html

A fenti információra történő hivatkozást Kulcsár Zoltán Adatvédelem - PPOS Facebook oldalán is olvashatjuk. http://www.facebook.com/adatvedelem
NN
2012.01.09. 20:26
Nincs semmi reakció az adatvédelmi biztos részéről nálunk sem! Többször is elküldtem az adatlapot, 2011 év folyamán könyörögtem némi visszajelzés miatt, de nem vesznek semmibe. Kedves Admin kedves Kulcsár Zoltán kedves mindenki, MIÉRT NEM LEHET LEGALÁBB VISSZAJELEZNI HOGY HIÁBA IS DOLGOZUNK, KÜLDÜNK BE BÁRMIT? NEM FOGUNK INGYEN KAPNI SEMMIT!

Szóval várom az illetékesek válaszát, miért is nem lehet megkapni a számot, vagy reagálni?
2011.11.30. 20:30
Kedves Imre,

Dr. Kulcsár Zoltánt javasoljuk:

http://www.adatvedelmiszakerto.hu/2011/07/uj-adatvedelmi-torveny-adatvedelmi-nyilvantartas-lajstromszam/
2011.11.29. 14:19
Én már nagyjából elkészítettem, csak valakivel jó volna átnézetni, mert a fene se tudja, mi az ízlésük. És hát elég hiányos az állami költségvetés, honnan, ha nem a kisemberekkel pótoltatnák ki, az kisebb ellenállást tud kifejteni és az áram is a kisebb ellenállás irányába folyik. amúgy szívesen közzé teszem, ha már átnézte valaki. Még egy kisebb díjat is fizetnék érte, olyan jelképes összeget.
2011.09.06. 21:44
Sziasztok,

Hasznos információk a bejelentéshez:

A bejelentést 2011.12.31-ig díjmentesen az adatvédelmi biztosnál lehet elvégezni. Amennyiben legkésőbb 2012.06.30-ig nem jelenti be az adatkezelését, az adatkezelést tovább nem folytathatja.

Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő blogjában hívja fel a figyelmet, a bejelentési kötelezettség elvégzésére, továbbá felajánlja segítségét a szükséges dokumentumok kitöltésében előzetes időpont egyeztetést követően.

http://www.adatvedelmiszakerto.hu/2011/07/uj-adatvedelmi-torveny-adatvedelmi-nyilvantartas-lajstromszam/
Kata
2011.08.19. 10:02
Én is - hasonlóan az előttem szólóhoz- szeretném megkérdezni, hogy fel tudnátok-e tenni egy kitöltött adatlapot, mely egy általános webáruház adatait tartalmazza?
Hálás köszönet!!
2011.08.18. 07:46
Fel tudnátok tenni egy MINTA adatlapot kitöltve? Egy általános webáruházhoz valóra gondolok, szerintem sokunk nagyon hálás lenne érte :)
Előre is köszönöm!
Éva
2011.02.02. 15:55
Köszönet az információkért.
A webáruházunk számára a biztonság kedvéért hónapokkal ezelőtt a hivatalos adatlapon bejelentést tettünk (Adatvédelmi biztosnak postázás ajánlott levélként), de nem történt semmi reagálás. A bejelentésről kellett volna kapnunk visszaigazolást?

Hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.